fbpx

Patarea frunzelor si basicarea fructelor

Conditii de infectie: ( Patarea frunzelor si basicarea fructelor ) Temperatura optima de dezvoltare a bacteriilor este cuprinsa între 22-30° C. Umiditatea atmosferica ridicata si precipitatiile frecvente, favorizeaza deasemenea producerea infectiei. Simptome: La rasaduri apar pete albicioase, circulare, de 1-4 mm diametru, asemanatoare celor produse de Corynebacterium. In camp, pe frunze, apar pete galben-verzui, cu […]

Patarea cafenie a tomatelor

Conditii de infectie: ( Patarea cafenie a tomatelor ) Infectiile sunt favorizate de temperatura ridicata, umiditate peste 95%, nebulozitate persistenta, lipsa aerisirii si prezenta picăturilor de apa pe frunze. Simptome: Ciuperca ataca frunzele plantelor dezvoltate, simptomele manifestandu-se prin pete galbene pe fata superioara a frunzei, carora le corespunde pe fata inferioara un puf alb (în […]

Patarea bruna tulpinii si fructe cucurbitacee

                     Conditii de infectie: ( Patarea bruna tulpinii si fructe cucurbitacee ) Factorul esential in producerea infectiilor il reprezinta umiditatea atmosferica ridicata provenita din roua, ceata sau ploaie. Temperatura optima pentru aparitia bolii este cuprinsa in intervalul 16-24 C. Agentul patogen supravietuieste in resturile vegetale sau […]

Ofilirea fuzariana

  Conditii de infectie: ( Ofilirea fuzariana ) Infectia este favorizata de temperatura ridicata (optima fiind 27-28° C), umiditatea mare a solului si pH-ul acestuia de 5-5,6. Leziunile provocate radacinilor, cu ocazia repicatului sau de catre nematozi sau alti daunatori, constituie porti de intrare ale infectiei. Simptome: La plantele infectate de Fusarium oxysporum se instaleaza […]

Ofilirea (ulceratia) bacteriana

                Conditii de infectie: (Ofilirea (ulceratia) bacteriana) Conditiile optime pentru infectia si evolutia bolii sunt, temperatura 24-28° C ziua, 16-18° C in cursul noptii si umiditatea 85-100%. Simptome: Sunt atacate atat radacinile, cat si partea aeriana a plantei, in toate fazele de dezvoltare. La plantute apar pe frunze […]

Mana Tomatelor

  Conditii de infectie: (Mana Tomatelor) Conditiile favorizante pentru infectie sunt, temperatura de 15-18˚C si prezenta picaturilor de apa pe frunze. Simptome: Sunt atacate toate organele aeriene. Pe frunze apar pete mari, de culoare verde-cenusie, cu puf albicios pe fata inferioara a frunzei. Tesuturile atacate se brunifica si se usuca. La inflorescente, infectia apare pe […]

Mana Cucurbitaceelor

Conditii de infectie: (Mana Cucurbitaceelor) Infectia este favorizata de prezenta picaturilor de apa pe frunze, nebulozitate prelungita si temperatura de 16-22˚C Simptome: Pe frunze apar pete numeroase de culoare verde-galbuie, care devin galbene si in final brun-deschise. Mai frecvent, petele au forma poligonala, fiind limitate la nervuri. Pe fata inferioara a frunzei apare un puf […]

Mana cepei

Conditii de infectie: (Mana cepei ) Umiditatea mare (timp de aproximativ 10 ore) si temperatura peste 10˚C si asa apare mana cepei. Pe vreme calda (30˚C ) si uscata, boala  isi opreste dezvoltarea, leziunile se usuca si fructificatile ciupercii pier, insa riscul de infectie ramane. Simptome: Atacul apare pe frunze, tijele florale si bulbi, fiind […]

Fainarea cucurbitaceelor

    Conditii de infectie: Fainarea este favorizata de vremea uscata, cu temperaturi de peste 26 ˚C. Spre deosebire de mana si bacterioza, atacul de fainare este franat de prezenta picaturilor de apa pe organele plantei. Simptome: Boala ataca toate organele aeriene ale plantelor (frunze, flori, vreji, fructe). Pe frunze apar pete albe, mari, pasloase, […]