Ofilirea fuzariana

Ofilirea fuzariana Ofilirea fuzariana Ofilirea fuzariana

 

Conditii de infectie: ( Ofilirea fuzariana )

  • Infectia este favorizata de temperatura ridicata (optima fiind 27-28° C), umiditatea mare a solului si pH-ul acestuia de 5-5,6.
  • Leziunile provocate radacinilor, cu ocazia repicatului sau de catre nematozi sau alti daunatori, constituie porti de intrare ale infectiei.

Simptome:

  • La plantele infectate de Fusarium oxysporum se instaleaza vestejirea treptata (mai rar acuta), care apare de obicei in faza de înflorire sau fructificare.
  • La ofilirea acuta, in conditii de temperaturi ridicate, plantele pier in cateva zile, uscandu-se fara sa isi piarda culoarea verde.
  • In general fenomenul de ofilire dureaza 1-2 luni, iar plantele atacate stagneaza in crestere, se ingalbenesc, se ofilesc si se usuca, acoperindu-se mai apoi, pe vreme umeda, cu un mucegai albicios.
  • La plantele dezvoltate, manifestarea poate incepe odata cu deschiderea primelor flori.
  • La inceput se observa ingalbenirea frunzelor bazale, urma de o ofilire lenta, la inceput reversibila (plantele isi revin in timpul noptii si în zilele racoroase), apoi definitiva.
  • Fructele raman mici si se coc timpuriu sau nu ajung la maturitate, semintele din interiorul fructelor sunt brunificate sau ingalbenite.
  • Vasele lemnoase din interiorul tulpinilor si petiolurilor sunt brunificate.

Prevenire: ( Ofilirea fuzariana )

  • Cea mai mare importanta in controlul acestei boli o au masurile preventive:
  1. Cultivarea de hibrizi toleranti, dezinfecţia solului, adunarea si distrugerea prin ardere a resturilor de plante infectate, etc.
  2. Se va evita folosirea permanenta a ingrasamintelor chimice care duce la acidifierea solului (azotat de amoniu, superfosfat, etc.)
  3. Utilizarea de seminte certificate-dezinfectate , libere de agenti patogeni.
  4. Rotatia culturilor la 4 ani.
  5. Infiintare culturilor cu rasaduri sanatoase.

Culturi atacate: 

  • Tomate , ardei , conopida , varza , pepene verde si galben