Conditii de infectie:
- Conditiile optime de dezvoltare ale bolii sunt, temperatura de 20-24˚C si umiditate atmosferica ridicata.
Simptome:
- Planta manifesta simptome pe frunza, formand leziuni maronii spre negru, cu margini neregulate, care sunt delimitate de nervurile frunzei.
- Atacul pe tulpini si petioli se manifesta prin prezenta unor leziuni alungite si putin adancite, de culoare maronie.
- Pe fructe, boala se manifesta prin formarea unor leziuni adancite, circulare, pline cu apa, care se innegresc.
- Aglomerarile de spori roz pot fi vizibile in aceste leziuni, sporii supravietuiesc pe resturile plantelor atacate.
Prevenire:
- Impotriva acestei boli se poate aplica o combatere, formata din masuri agrotehnice cum ar fi strangerea si arderea resturilor vegetale infectate.
- Araturile adanci dupa defrisarea culturii si rotatia culturilor.
Culturi atacate:
- Castraveti, Pepene verde, Pepene galben
Solutia:
- Tratamentele cu fungicide sistemice se vor aplica la interval de 10-14 zile, iar cele cu fungicide de contact la interval de 6-8 zile.
- Combaterea chimica a agentului patogen se realizeaza cu Bravo (1.5-2 l/ha), Dithane M45 (0.2%), Merpan 80 WDG (0.15%), Topsin (0.7 l/ha).