Patarea unghiulara

Conditii de infectie: ( Patarea unghiulara )

  • Infectia este favorizata de umiditatea ridicata (peste 90%), prezenta picaturilor de apa pe organele aeriene ale plantelor si temperatura
    cuprinsa intre 18-28° C.

Patarea unghiulara Patarea unghiulara

Simptome:

  • Atacul se manifesta la toate organele aeriene ale plantelor.
  • Pe cotiledoane apar pete mici, hidrozate, brune.
  • Pe frunze apar pete unghiulare (limitate de nervuri) de 2-7 mm, mai inchise la culoare (in comparatie cu tesuturile lipsite de atac).
  • Petele devin mai apoi cenușii-albicioase fiind izolate sau confluente.
  • Pe vreme umeda, la suprafata petelor se observa prezenta unor picaturi vascoase – exudatul bacterian, care, uscandu-se, apare ca o
    crusta zdrentuita.
  • Florile infectate cad.
  • Pe fructe apar pete mici (1-3 mm), adancite in tesuturi, fructele atacate se deformeaza si parca plang (de aici si numele de lachrymans).

Prevenire: ( Patarea unghiulara )

  • Dupa o cultura infectata este necesara adunarea si arderea resturilor, aratura adanca si o rotatie de 4-5 ani pe terenul respectiv.
  • Pentru a nu crea conditii de dezvoltare, in spatiile protejate se suspenda aspersia (udand numai la sol) si se asigura o buna aerisire.

Culturi atacate: 

  • Castraveti