Cum sa-ti cresti singur rosiile de la plantare la recoltare

Avand propria gradina vei avea mereu legume proaspete. Cum tomatele (rosiile) sunt una dintre cele mai consumate legume in Romania, astazi vom vedea cum putem sa le producem singuri pentru a avea o recolta cat mai mare si mai gustoasa.

Plantarea

In primul rand trebuie sa ne intrebam care este perioada de plantare. Aceasta difera de la zona la zona. Ca principiu, acestea ar trebui plantate la cel putin 2 saptamani de la ultimul inghet al primaverii (15 apr – 1 mai). Solul trebuie sa fie fertil (de prefarat sa folosesti ingrasamant natural) si putin umezit. Batatoriti un pic pamantul pentru a nu ramane gauri de aer (in care planta nu-si poate dezvolta radacinile). Semintele se planteaza la 3-6mm in pamant (de obicei la de 4 ori diametrul semintei); in fiecare gaurica puneti 2 seminte pentru a va asigura ca cel putin una germineaza. Se acopera si se stropesc usor cu apa. Se planteaza 1-2 randuri (in functie de necesitatea fiecaruia) si se repeta procesul o data pe saptamana pentru a avea productie treptat toata vara. Daca se planteza toate o data acestea vor aparea toate in 1-2 saptamani si pe urma se vor termina. Trebuie sa planificam sa putem manca rosii toata vara.

Ingrijirea plantelor

Rosiile sunt plante care cresc foarte repede. Au nevoie de multa apa si ingrijire. Trebuie sa va ocupati de buruieni. Pentru tomate sanatoase nu recomand folosirea chimicalelor ci o data la 2-3 zile sa smulgeti buruienile la 30 min dupa ce ati udat solul (ies mult mai usor). Plantele trebuie sa aiba o distanta de aprox 1m intre ele pentru a le asigura spatiu de crestere si pentru acces usor cand udati, smulgeti buruienile si la recoltare.
De asemenea trebuie le asigurati suport pentru crestere, fie pari de aprox 1.5m fie sfoara, de care sa le legati pentru le ajuta sa se intinda. Astfel rosiile se vor coace mai bine si planta se va dezvolta mai usor cu o productie mai buna.

Recoltarea

Rosiile (la 100g de produs) contin in cantitati mai insemnate Potasiu (6% din doza zilnica recomandata DZR), Vitamina A (16% din DZR, Vitamina C (22% din DZR), Vitamina B6 (5% din DZR). Sunt o sursa importanta de hrana si o delicatesa vara pe langa salata de vinete sau dovlecei prajiti.
Momentul cel mai placut. Daca ati plantat rosiile de-a lungul mai multor saptamani veti avea o vara lunga plina de rosii proaspete. Intotdeauna sunt mai gustoase cand tu ai depus munca in a le planta si a le creste. Poti sa fii mandru, ai facut o treaba excelenta, e timpul sa te bucuri de ele in salate, mancaruri gatite sau chiar si asa crude si goale. Gustul face diferenta.