Patarea frunzelor si basicarea fructelor

Conditii de infectie: ( Patarea frunzelor si basicarea fructelor )

  • Temperatura optima de dezvoltare a bacteriilor este cuprinsa între 22-30° C.
  • Umiditatea atmosferica ridicata si precipitatiile frecvente, favorizeaza deasemenea producerea infectiei.

Simptome:

  • La rasaduri apar pete albicioase, circulare, de 1-4 mm diametru, asemanatoare celor produse de Corynebacterium.
  • In camp, pe frunze, apar pete galben-verzui, cu dimensiuni de 1-2 mm, plasate de-a lungul nervurilor si pe marginea frunzei, avand zona translucida în jur si exudat pe fata inferioara.
  • Mai tarziu petele se brunifica, avand centrul negricios.
  • Frunzele atacate se deformeaza, tesuturile se necrozează si se maruntesc.
  • Pe tulpini apar pete asemanatoare, de forma alungita, iar pe suprafata lor se formeaza mici verucozitati.
  • Florile atacate avorteaza.
  • Simptomul caracteristic se intalneste la fructele verzi sub forma unor vezicule izolate sau unite, galbui, ce devin apoi brune si in final,
    cenusii, epiderma se sfasie, lichidul din vezicule se scurge, petele se usuca, prezentand un aspect crustos.
  • Fructele atacate sunt depreciate calitativ, pierzandu-si valoarea comerciala.

Prevenire: ( Patarea frunzelor si basicarea fructelor )

  • Se acorda atentie deosebita rotatiei culturilor si distrugerii resturilor de plante infectate.

Culturi atacate: 

  • Ardei, Tomate, Castraveti