De ce sa intri intr-o asociatie a producatorilor locali

Orice cumparator, de fiecare data cand merge la piata sau la magazin, doreste sa afle calitatea produsului pe care-l va consuma. Asociatiile producatorilor locali reprezinta o legatura personala intre fermier si clientul final, benefica in foarte multe feluri pentru ambele parti.

Situatia actuala

Tendinta in ziua de azi este sa se creeze companii tot mai mari (colosi corporatisti) si tot mai deconectate de cumparatorul individual. Economia noastra devine din ce in ce mai centralizata cu tot mai putin competitori. Spre deosebire de marile companii, asociatiile producatorilor locali sunt conectate la cerintele si asteptarile clientilor, pentru simplu fapt ca producatorul poate sa comunice cu cumparatorul fata in fata (de exemplu “Mie imi plac rosiile un pic mai coapte. Daca le aduci recoltate putin mai tarziu am sa-ti devin client fidel”), comunicare care e imposibila intr-un supermarket.
In situatia actuala, marele producator incearca sa ghiceasca ce-si doreste clientul, iar clientul este frustrat ca are de ales intre rosii din Turcia sau rosii necoapte din Romania. Aduse mai putin coapte, ele rezista mai bine la transport si in magazin, dar sunt departe de ceea ce poate oferi un producator local cu legume si fructe proaspete culese cu o zi inainte.

Avantajele asocierii

Economia de scara isi spune cuvantul. Mai multi producatori asociati pot cumpara semintele in cantitati mai mari la preturi mai bune, eliminand si multe taxe de transport.
Se pot accesa mai usor fonduri, imprumuturi pentru dezvoltarea locala a spatiilor frigorifice pentru depozitare, pentru organizarea de targuri si achizitia de echipamente performante. Impreuna, fermierii au mai multa putere si mai multe resurse la dispozitie. In acest mod, asocierea poate deveni mult mai competitiva in fata marilor lanturi si producatori internationali.
Se impartasesc cunostintele agriculturii. Fiecare contribuie cu tehnica de lucru acumulata de-a lungul timpului crescand performata celorlati, cu date statistice despre ce culturi sunt mai rentabile si despre cum sa cresti eficienta culturilor folosind la maxim bogatiile pamantului.

Incurajeaza producatorii locali

Astfel banii se invart in economia locala. Lucratorii sunt tratati cu respect si pamantul e ingrijit natural pentru ca poti oricand sa vizitezi ferma si sa controlezi prin ceea ce cumperi modul in care se face agricultura in zona ta.

Multumim pentru sprijinul tau fata de producatorii locali. Incurajarea ta face toata diferenta si pastreaza fermele locale functionale si pe fermieri pasionati si motivati.