Patarea cafenie a tomatelor

Patarea cafenie a tomatelor Patarea cafenie a tomatelor Patarea cafenie a tomatelor

Conditii de infectie: ( Patarea cafenie a tomatelor )

  • Infectiile sunt favorizate de temperatura ridicata, umiditate peste 95%, nebulozitate persistenta, lipsa aerisirii si prezenta picăturilor de
    apa pe frunze.

Simptome:

  • Ciuperca ataca frunzele plantelor dezvoltate, simptomele manifestandu-se prin pete galbene pe fata superioara a frunzei, carora le
    corespunde pe fata inferioara un puf alb (în prima zi), apoi cafeniu si, in cele din urma, brun-violaceu.
  • Tesuturile atacate se necrozeaza, frunzele se usuca de timpuriu, incepand cu cele de la baza, avand drept consecinta o recolta mica,
    cu fructe de calitate inferioara.
  • Este o boala prezenta in spatiile protejate, dar in anii umezi se intalneste si in camp.

Prevenire:

  • Controlul corespunzator al factorilor de vegetatie in spatiile protejate, cum ar fi, aerisirea, respectarea densitatii la plantare, cultivarea de hibrizi toleranti, previn aparitia infectiei.
  • O atentie sporita se va acorda aplicarii undei irigari moderate in timpul perioadei de vegetatie.
  • Distrugerea resturilor vegetale precum si dezinfectarea serelor si solariilor previn aparitia bolii.

Solutia: ( Patarea cafenie a tomatelor )

  • Amistar, Bravo, Ortiva Top

Culturi atacate: 

  • Tomate , Ardei