Alternarioza Solanaceelor

Conditii de infectie:

  • Intervalul  de temperatura de la care incepe atacul este larg, pornind de la 2-3 ˚C si oprindu-se la 35-37 ˚C, avand o temperatura optima de dezvoltare aproximativ 28˚C.
  • La trei zile dupa infectie, in conditii de mediu favorabile bolii, pot aparea primele simptome. 

Simptome:

  • La baza rasadurilor pot apara pete brune, tulpinita cuprinsa de jur imprejur se ofileste, iar planta moare.
  • Pe frunze apar pete caraceristice, brune, apoi cenusii, prevazute cu zone concentrice ( dungi de culoare mai inchisa) si pulbere negricioasa.
  • Frunzele se deformeaza, se ofilesc si se usuca, incepand cu cele de la baza plantei.
  • Pe tulpini, petiol si peduncul apar pete ovale, bine conturate si usor adancite.
  • Atacul pe fructe se manifesta fie sub forma unor pete rotunde, putin adancite, cu zone si pulbere neagra la suprafata, fie sub foarma unor fasii care urmaresc crapaturile, aparute mai ales in zona peduncului.
  • Atacul poate incepe si de la varful fructului.

Culturi atacate:

  • Tomate, Ardei

 

 

Solutia: