Conditii de infectie: ( Patarea bruna tulpinii si fructe cucurbitacee )
- Factorul esential in producerea infectiilor il reprezinta umiditatea atmosferica ridicata provenita din roua, ceata sau ploaie.
- Temperatura optima pentru aparitia bolii este cuprinsa in intervalul 16-24 C.
- Agentul patogen supravietuieste in resturile vegetale sau in flora spontana, acestea fiind sursele producerii infectiilor primare, atunci cand se intrunesc conditiile optime de umiditate.
- In urma infectiei primare, prin exudatul produs pe leziuni, se elibereaza spori, acestia sunt purtati de la o planta la alta prin picaturile de apa si duc la aparitia infectiilor secundare.
- Pentru progresarea infectiilor este necesara o perioada mai indelungata, in care umiditatea sa persiste la nivelul frunzelor.
Simptome:
- Pe frunze, infectia se manifesta prin aparitia de pete circulare sau de diferite forme, de culoare maronie.
- Leziunile apar mai intai pe marginea frunzelor dupa care se extind rapid, cauzand curbarea, ofilirea si in final uscarea acestora.
- Pe petiolii frunzelor si tulpina, leziunile apar sub forma de crapaturi, cu aspect umed, de culoare maronie, aceste leziuni secreta un exudat de culoare rosiatica.
- Pe fructe, simptomele pot sa apara oriunde pe suprafata acestora, la inceput, apar pete mici, cu aspect umed, dupa care se maresc,
capata o culoare maronie-neagra si secreta exudat de culoare rosiatica. - Infectia duce la scaderea productiei, deprecierea calitatii acesteia si chiar pierderea plantelor.
Prevenire:
- Rotaţia culturilor si aratura adanca ajuta la diminuarea riscului de aparitie al bolii, prin reducerea rezervei de spori pentru infectia
primara. - Limitarea perioadei n care frunzele stau umede este esentiala in controlul infectiei, de aceea, nu se recomanda depasirea densitatii optime la plantare.
- Se recomanda, de asemenea, a se evita irigarea prin aspersie.
Solutia: ( Patarea bruna tulpinii si fructe cucurbitacee )
- Cidely Top
Culturi atacate:
- Castraveti , Pepene verde si Pepene galben