Conditii de infectie: (Ofilirea (ulceratia) bacteriana)
- Conditiile optime pentru infectia si evolutia bolii sunt, temperatura 24-28° C ziua, 16-18° C in cursul noptii si umiditatea 85-100%.
Simptome:
- Sunt atacate atat radacinile, cat si partea aeriana a plantei, in toate fazele de dezvoltare.
- La plantute apar pe frunze pete rotunde, albicioase, de 1-3 mm diametru.
- Tesuturile se necrozeaza in dreptul petelor, iar frunzele atacate puternic se usuca.
- La plantele dezvoltate, in special in timpul infloritului, ca urmare a infectiei sistemice (prezenta bacteriilor in vasele conducatoare) apare
fenomenul de ofilire, care incepe cu frunzele bazale si cuprinde, treptat, intreaga planta. - La inceput ofilirea este reversibila, plantele revenindu-si pe timpul noptii, apoi devine definitiva si plantele se usuca, fapt care duce la declansarea infectiei in fructe si chiar la compromiterea acestora.
- Fructele infectate sistemic (prin vasele lemnoase) prezinta fascicule brunificate, seminte galbui sau brune, cu facultate germinativa
scazuta. - In urma infectiilor locale (externe), pe suprafata fructelor apar pete circulare, de 1-3 mm diametru, de culoare albicioasa, apoi galbuie, cu un punct crustos in centru (pete „ochi de pasare”), care raman superficial la nivelul pielitei, fara sa afecteze semintele.
Prevenire: (Ofilirea (ulceratia) bacteriana)
- In camp se va evita cultivarea in locurile unde s-a manifestat atacul, timp de 4 ani.
- Resturile de plante infectate (inclusiv radacinile) vor fi scoase si arse.
- Plantele atacate se scot din cultura si se distrug prin ardere.
- Samanta trebuie sa provina din culturi neinfectate.
- Dezinfectia rasadnitelor, serelor, solarilor,etc,
- Este recomandata doar irigarea prin picurare.
- Utilizarea de seminte certificate-dezinfectate , libere de agenti patogeni.
- Rotatia culturilor la 4 ani.
- Infiintare culturilor cu rasaduri sanatoase.
Culturi atacate:
- Tomate